Kuka?

Barokkitenori, evankelista, vanhan musiikin tulkki

Tenori Jussi Salonen on esiintynyt solistina erityisesti barokkiajan teoksissa ja hän on ollut kysytty Bachin passioiden tärkeään evankelistan osaan. Hänen tulkintansa Johannes-passion evankelistan osuudesta on kerännyt laajasti kiitosta ilmaisuvoimastaan niin kriitikoiden kuin suuren yleisönkin keskuudessa.

Hänen sävykkään värikylläistä, pehmeän lyyristä tenoria on kuultu vanhan musiikin yhtyeissä myös mm. Saksassa, Hollannissa ja Belgiassa.

Suomessa hän on ollut mm. Lahden, Jyväskylän, Joensuun, Kuopion ja Oulun kaupunginorkestereiden, Helsingin barokkiorkesterin ja Ensemble Nylandian solistina. Hänen kapellimestareinaan ovat olleet mm. Matias Häkkinen, Heikki Liimola, Sascha Goetzel, Seppo Murto, Michael Güttler, Aapo Häkkinen, Andreas Spering ja Benjamin Bayl.

Hänen oratorio-ohjelmistoonsa kuuluu jo mainitun Johannes-passion lisäksi Bachin Matteus- ja Luukas-passiot B-mollimessu ja Jouluoratorio, Keiserin Markus-passio, Schützin Matteus-passio, Mozartin Requiem ja c-mollimessu, Händelin Messias, Saint-Saëns’n Jouluoratorio ja Mendelssohnin Elias.

Oopperalaulaja

Suomen kansallisoopperassa hän on vieraillut solistitehtävissä vuodesta 2015 ja näyttämörooleissa hän on esiintynyt myös mm. Turun Svenska Teaterissa, Oulun Madetoja-salissa ja berliiniläisen yökerhon Zum wilden Renate oopperanäytöksissä. Hänen roolejaan ovat olleet mm. Jaryzhkin (Shostakovichin Nenä), Ullrich Eißlinger (Wagnerin Mestarilaulajat), Tacmas (Rameaun Les indes galantes), Peter Squint (Brittenin Ruuvikierre) ja Lucano (Monteverdin Poppean kruunaus).

Monipuolinen muusikko

Musiikin maisterin tutkinnot hänellä on sekä kirkkomusiikista että oopperalaulusta, molemmat Sibelius-Akatemiasta. Häntä ovat opettaneet mm. Anssi Hirvonen, Seija Nylund, Seppo Ruohonen, Pertti Rusanen ja Heikki Liimola. Lisäksi hän on opiskellut Montrealin McGill-yliopistossa professori Stefano Algierin laululuokalla ja yksityisesti Berliinissä opettajanaan Sami Kustaloglu. Hän voitti kolmannen sijan Lohjan viimeisessä tenorikilpailussa 2009.

Vuodesta 2016 alkaen hän on hoitanut Vantaan Korson seurakunnan A-kanttorin virkaa, josta on tällä hetkellä opintovapaalla.